text=#000000
bg=#ffffff
alpha=0.5
margin = 150


Vele pareltjes en een prettige rust

Na jaren van plannen, tekenen, overleggen en bouwen, staan alle puntjes op de i. De Faculteit der Managementwetenschappen huist vanaf januari in het prachtige Elinor Ostromgebouw aan de Heyendaalseweg. FM magazine krijgt een rondleiding van de architecten.

In het oorspronkelijke plan verliep de verhuizing van de faculteit in twee fasen. De ene helft van de medewerkers zou in september 2017 naar de Heyendaalseweg vertrekken, de andere helft pas in september 2019. “Verre van ideaal, maar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) had een contract tot medio 2018 en nog geen nieuw onderkomen”, vertelt architect Paul Arets. Verheugd vertelt hij hoe hij en het Universitair Vastgoed Bedrijf dé oplossing vonden. “De gedachte kwam op om de HAN onder te brengen in de parkeergarage onder het Gymnasion. Een wild idee, maar toen we het gingen uitwerken, bleek het perfect. Voor de HAN, omdat zij haar sport- en beweegonderwijs geïntegreerd zag met alle sportfaciliteiten van het Gymnasion. Voor Managementwetenschappen, omdat alles en iedereen in één keer over kon. En voor de bouw, omdat de aannemer direct op alle verdiepingen aan de slag kon.”

De uitstraling is zakelijk, de studenten zelf geven het pand volop kleur

Al dat glas “Hé, dit is geen vloerbedekking!”, bromt een van de werklui als we per ongeluk over een stuk zwart schuimrubber lopen waarmee hij verwarmingsbuizen aan het isoleren is. Op het moment van schrijven leggen schilders, timmermannen en installateurs de laatste hand aan het gebouw. Een enorme vrachtwagen voert partijen meubilair aan, schoonmakers zijn druk met het boenen van de vele kantoorramen.

“Al dat glas heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, vertelt architect Höweler. “Dat je elkaar van top tot teen kunt zien zitten, sprak veel mensen niet meteen aan. Maar hoe langer we erover spraken, hoe meer het idee begon te wennen. Sommige kamers zijn nu volledig transparant, van andere – waar meer mensen passeren – zijn de ramen deels met een folie bedekt.” Arets werpt een blik in een van de kantoren. “Zie je dat, Hannek?” De bureaus staan er niet opgesteld zoals hij en Höweler het bedoeld hebben. Hij zucht. Het is toch hun kindje …

Warm en zakelijk Ontwerpen is compromissen maken. Arets: “Je maakt een ontwerp, houdt een presentatie, luistert goed naar het commentaar, probeert jouw overtuigingen over te brengen, maakt een nieuw ontwerp en zo verder. Zo’n project draag je echt samen en ik kan niet anders zeggen dan dat ik van de samenwerking met de faculteit en universiteit heb genoten. Die was heel constructief.” Waar Arets zich vooral gebogen heeft over ontwerp en indeling is Höweler hoofdverantwoordelijk voor de inrichting – van de meubelopstelling tot de stoffering van de stoelen in de collegezaal. “Ik koos voor een donkergrijze stof, met de uitstraling van een maatpak. De eerste vraag was natuurlijk: wat als er op geknoeid wordt? Het Facilitair Bedrijf heeft er toen als test kopjes koffie overheen gegooid; de stof bleek makkelijk schoon te maken.” De stoelbekleding geeft de collegezaal een zakelijke, maar warme uitstraling. “Dat doet ook de houten vloer – die eveneens getest is op onderhoudsgemak.”

Blauwe lucht en wolkjes Een van de vele pareltjes in het nieuwe gebouw is het studielandschap (Management Study centre), dat van het souterrain tot de eerste verdieping rijkt. Höweler: “Je weet precies waar je je bevindt door naar de wanden te kijken. In de kelder hebben we die bekleed met fotobehang van een dwarsdoorsnede van zandgrond, op de begane grond kozen we voor de Ooijpolder en bovenin is de wand bedekt met blauwe lucht en wolkjes.” De heren hebben werkelijk overal aan gedacht. Höweler: “Toen we de stalen voor de vloerbedekking en bekleding lieten zien, kregen we de vraag waarom we voor bruin en grijs hebben gekozen. In de eerste plaats vanwege de zakelijke uitstraling: je bent hier niet op een basisschool, je wordt hier klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Daarnaast is rust heel belangrijk. De studenten, met hun jasjes en sneakers in vele tinten, geven het pand zelf volop kleur.”

Fijne rust Vanaf de eerste gesprekken tot de officiële opening op 8 februari zijn de collega’s van AGS Architects bijna vier jaar met het project zoet geweest. Het resultaat mag er zijn, maar zoals dat gaat zijn daarvoor heel wat hobbels genomen. Zoals de extra kamers die over de hele breedte aan de achterzijde van het pand zijn toegevoegd om meer ruimte te creëren dan aanvankelijk beoogd. “De eenvoudige keuze was om één van de lobben – de vier horizontale vleugels – te verlengen. “Dat zou het hele ontwerp uit balans brengen en stedenbouwkundig een draak van een oplossing zijn”, stelt Arets met afschuw vast. De oplossing werd gevonden door de lobben aan de achterzijde met elkaar te verbinden. “Veel mooier en bovendien ontstonden zo leuke binnentuintjes die we groen hebben ingericht. Ze zijn niet toegankelijk, je kunt er alleen naar kijken; dat geeft een prettige rust.” Arets en Höweler zijn tevreden, maar dat is niet wat telt, zeggen zij. “Vanaf het allereerste moment hebben we de studenten en medewerkers voor ogen gehad. We hopen dat ze enorm gaan genieten van hun nieuwe plek.”/JvdB


AGS Architects
Paul Arets op LinkedIn
Hannek Höweler op LinkedIn